Neel Korteweg is een Nederlands kunstenaar, woonachtig en werkend in Amsterdam. Hoewel zij is opgeleid als beeldhouwer en architect is zij vooral bekend door haar geschilderde oeuvre dat bestaat uit portretten van mensen, dieren en topografische impressies van stedelijke landschappen.

Haar fascinatie voor de kwetsbaarheid van zowel gezichten, het lichaam van mens en dier als de snel veranderende urbane landschappen tonen een bewegelijke en vrije benadering die zich niet laat vangen in termen als concreet of abstract. Haar werk kan zeker gekenschetst worden als figuratief maar bezit bovendien een gelaagdheid die eerder haar oorsprong heeft in de 20e eeuwse tradities van de abstracte schilderkunst.

Neel Korteweg heeft geƫxposeerd in binnen- en buitenland, o.a. in de kunsthal te Rotterdam, het Stedelijk museum van 's-Hertogenbosch en het Erasmushuis te Jakarta, Indonesiƫ. Haar werk is opgenomen vele private en openbare collecties.

Op 28 oktober 2013 opent haar solo-tentoonstelling 'Erasmus van Amsterdam' in het Bijbelsmuseum te Amsterdam.
Hier zal ook een gelijknamig boek worden gepresenteerd.
In het boek reageren toonaangevende Nederlandse schrijvers en dichters op de vele tekeningen en schilderijen die Korteweg maakte in de periode 2006-2013 over een tijdloze Erasmus.

 

 

  


Neel Korteweg