Actueel

25 november 2022 Artis Bibliotheek Amsterdam
boekpresentatie Zeegezichten Neel Korteweg

Artis bibliotheek

In de legendarische Artis Bibliotheek werd mijn nieuwe boek Zeegezichten met de 85 wierdraad profielen feestelijk gepresenteerd. Conservator Hans Mulder vertelde boeiend over het gebouw en zijn bibliofiele collectie, Anneke Brassinga droeg haar prachtige gedicht voor: ‘De zee spreekt de gezichten toe’. En het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de kunstminnende Dolf en Liesbeth Huijgers. Zelf mocht ik mijn nieuwe verhaal Chorda voorlezen, een fantasie waarin het wierdraad Chorda filum zelf aan het woord komt.

Boekpresentatie Zeegezichten

Het was voor een eenvoudig Veterwier een geweldige eer om tussen de boeken van de grootste biologen der aarde te mogen verkeren. Bovendien werd Zeegezichten toegevoegd aan de collectie en kreeg het portret van Darwin op 7 december 2022 een permanente plaats in de Artis Bibliotheek.

11 december 2022 Atelier Korteweg Amsterdam
Boekpresentatie Zeegezichten

Boekpresentatie Atelier Neel Korteweg

Ook op mijn atelier werd het boek feestelijk gepresenteerd. Heel informeel, alle 85 wierprofielen werden groot op de muur geprojecteerd. Iedereen liep als een schaduw als het ware door zijn eigen profiel heen of door die van zijn vrienden.

Gabrielle Kok midden in de Zee

Wereldreiziger en essayist Gabriëlle Kok stond midden in de Zee aan de andere kant van het wereldwater in Sri Lanka. Zij droeg het vertaalde gedicht voor van de beroemde Tamil dichter Cheran: ‘Het verhaal van de zee’.

Overhandiging bibliofiele uitgave

Rina Spigt die ook deze bijeenkomst hartelijk modereerde overhandigde samen met mij de bibliofiele uitgave van het boek deze keer aan Klaas van der Hoek, conservator van bijzondere collecties van de UVA in het Allard Pierson museum te Amsterdam.

Het boek Zeegezichten komt waarlijk op de mooiste plaatsen!


Donderdag 20 oktober 2022

20 oktober 2022 werd het portret dat ik maakte van de legendarische directeur van Museum Gouda Josine de Bruyn Kops onthuld. Zij speelde als vooruitziende feministe een voortrekkersrol in de museale wereld. Josine zal nu een vaste plaats in het museum krijgen.

Haar dochter auteur Sarah van Vliet presenteerde het boek ‘Vrouwen kijken’ waarin zij haar moeder en haar boeiende leven belicht.

Neel Korteweg, directeur museum Gouda Femke Haijtema, Sarah van Vliet
vlnr Neel Korteweg, directeur museum Gouda: Femke Haijtema, Sarah van Vliet

Neel over het portret:
In 1987 maakte ik een serie pastels in de tijd waarin Josine al lang ernstig ziek was. Josines gezicht stond in mijn geheugen gegrift door de vele uren die ik aan de rand van haar bed met haar en vaak ook met de nog jonge Sarah over het leven en de kunst sprak.
In mijn atelier In Amsterdam schetste ik 5 pastels in gedempte kleuren. Het waren beelden van een stervende vrouw.
Toen Sarah in 2019 het plan opvatte om een essay over haar moeder te gaan schrijven haalde ik de serie uit mijn archief. Ik schrok, dit was Josine niet, die haar leven vol moed en kracht inzette voor museale kunst. Zo mogen wij haar niet herinneren, besloot ik.
Daarom ben ik in 2019, 32 jaar later op één van de pastels door gaan schilderen. Ik zette Josine krachtig rechtop en bond haar een kleurige doek om het hoofd zo één als zij de laatste jaren in het museum en buitenshuis droeg.

Haar wijsheid en haar schoonheid wilde ik bewaren.

Neel Korteweg Josine
Josine de Bruyn Kops © Neel Korteweg 1987- herschilderd in 2019
Pastel en acryl op geschept papier 110/ 90 cm, collectie Museum Gouda

Maandag 22 augustus

Vol trots liet ik deze week het allereerste exemplaar van mijn nieuwe boek Zeegezichten aan mijn kunstminnende goede vrienden Dolf en Liesbeth Huijgers zien.

Zeegezichten goede vrienden Dolf en Liesbeth Huijgers
foto Rina Spigt

Zeegezichten zijn profielen van aangespoeld veterwier, door zilverdraad versterkt. Ik noem mijn wierprofielen inkttekeningen van de zee. De 85 zeewierportretten die de laatste zes jaar in de maand september in Normandië aan zee ontstonden, koos ik uit de kring van mensen die sterk in mijn gedachten leven. Het is een ode aan geliefden en naasten, kunstenaars en wetenschappers uit heden en verleden.

Anneke Brassinga schreef bij Zeegezichten het gedicht:
‘De zee spreekt de gezichten toe’

Dit prachtboek vormgeven door Nieck Engelhard en gedrukt door Be Ink zal in november 2022 feestelijk gepresenteerd worden. Daarover binnenkort meer!


Wassenaar dinsdag 26 juli 2022

Uitreiking eerste Dutch independence Award aan president Volodymyr Zelensky

Ik denk nog vaak terug aan die bijzondere middag waarin de onafhankelijkheid van Nederland in 1581 herdacht werd. Aanvankelijk weifelde ik, als overtuigd pacifist, of ik wel een onderdeel kon zijn met een Award ontwerp voor een land dat zo sterk in een oorlog is verwikkeld. Zou de nadeligste vrede niet beter zijn dan de meest rechtvaardige oorlog, dacht ik. Mijn invalshoek bij het ontwerp van een onafhankelijkheidsprijs werd daarom dat ’s lands onafhankelijkheid een wankel evenwicht heeft.

The Joy of Independence
The Joy of Independence, de 1e Dutch Independence Award 2022. Ontwerp © Neel Korteweg 2022. Bronzen kleinplastiek op betonnen grondmonster voorzien van zilveren gegraveerde band.

Toch is mijn perspectief wat betreft de positie van Oekraïne behoorlijk veranderd door de inzichten die ik kreeg die memorabele middag. Zeker door de lezing van de Rusland kenner historicus Hubert Smeets die een helder inzicht gaf in de ontwikkelingen van het huidige Poetin beleid maar vooral door de voordracht van Oekraïense schrijver Andrei Kurkov, die gepassioneerd over zijn bedreigde land sprak. Hij liet mij beseffen hoe wij als kinderen van na de tweede wereldoorlog onze vrijheid zo totaal vanzelfsprekend zijn gaan vinden.

Bij het bekijken van de Award spraken we over een bevrijde geest die vanuit een onzichtbare maar diepe verbinding danst op zijn geboortegrond.

Neel Korteweg met Andrei Kurkov 26 juli 2022
Met Andrei Kurkov 26 juli 2022, Foto Rina Spigt
Ambassadeur van Oekraine MAksym Kononenko
Ambassadeur van Oekraïne in Nederland Maksym Kononenko
neemt de Dutch Independence Award 2022 in ontvangst

Antwerpen zondag 17 juli 2022

Erasmus en zijn geportretteerde vrienden keken verwonderd mee naar het fantastische optreden van de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, die de portrettentoonstelling ‘Erasmus en de klaproos’ van Neel Korteweg in Antwerpen afsloot.

optreden Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen

‘GIAN GIACOMO CAPROTTI, GELIEFDE VRIEND VAN LEONARDO DA VINCI DRAAGT ZIJN HOED’.
Neel Korteweg 2022 acryl op linnen 60/50 cm.
Erasmus die in 1509 in Rome verbleef zou deze jongeman zeker opgemerkt hebben.

Gian Giacomo Caprotti

Antwerpen zondag 10 juli 2022

Lezing Sandra 10 juli 2022
Sandra Langereis bij schilderij ‘Erasmus laat klaprozen achter’
foto Rina Spigt 10 juli 2022
Lezing Sandra 3 10 juli 2022
Sandra Langereis in de gallery 10 juli 2022
Lezing Sandra Dolf Huijgers 10 juli 2022
Dolf Huijgers bij schilderij ‘Erasmus laat klaprozen achter’ 10 juli 2022

De lezing van Sandra Langereis zondagmiddag jl. in de nieuwe gallery van Wouter De Bruycker in Antwerpen was indrukwekkend. Speciaal voor deze tentoonstelling ‘Erasmus en de Klaproos’ schiep Sandra met haar verhaal een verrassend beeld van de grote humanist en zijn intieme relaties met beminde vrienden. 16 geschilderde portretten en 36 inkttekeningen van Neel vertellen hierover.

De kunstminnende ondernemer Dolf Huijgers vertelde kort iets over de kleine uitgave die hij, samen met zijn vriend de geleerde Erasmus vertaler dr. Jan Bedaux, schreef over het aan Erasmus toegeschreven essay ‘Julius aan de Hemelpoort’. De boekjes werden na afloop aan de aanwezigen uitgereikt.


Antwerpen zondag 3 juli 2022

Antwerpen 3 juli 2022
vlnr Neel Korteweg, dichter Geert Cyriel Tavernier (moderator), Sandra Langereis
foto Rina Spigt

Wat een bijzondere opening van de tentoonstelling ‘Erasmus en de Klaproos’ in de nieuwe gallery van Wouter De Bruycker in Antwerpen: een dialoog tussen de schilder Neel Korteweg en de historicus Sandra Langereis over hetzelfde onderwerp. Beiden bestudeerden tien jaar onafhankelijk van elkaar het werk en de wereld van Erasmus.
Zelden zien we dat literatuur en beeldende kunst elkaar zo versterken.


‘Erasmus en de Klaproos in Antwerpen’

Erasmus laat klaprozen achter zich
Erasmus laat de klaprozen achter zich
© Neel Korteweg 2022 acryl op linnen 30/40 cm

Neel Korteweg exposeert van zondag 3 juli tot en met zondag 17 juli schilderijen en tekeningen van Erasmus en zijn wereld, onder de titel ‘Erasmus en de Klaproos’. In de nieuwe Gallery Wouter De Bruycker, Lange Koepoortstraat 60, 2000 in Antwerpen (open: do/ vrij/ zat/ zo van 11.00 – 18.00 uur en volgens afspraak).

Te zien is het inmiddels beroemde schilderij ‘Erasmus in klaprozenhemd’ (2012), dat Erasmus-biografe Sandra Langereis als cover koos van haar bekroonde biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’.
En ook veel nieuw werk, zoals ‘Erasmus laat klaprozen achter’, ‘Pieter Gillis bij Utopia” en andere vrienden van Erasmus.

Opening op zondag 3 juli om 16.00 uur
Beeldend kunstenaar Neel Korteweg en Erasmus-biografe Sandra Langereis gaan met elkaar in gesprek o.l.v. schrijver / dichter Geert Cyriel Tavernier.
Toegang is gratis

Zondag 10 juli 16.00 uur
Sandra Langereis: een lezing over haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’
Toegang gratis

Zondag 17 juli 16.00 uur
‘Lof der Zotheid’, finissage met surprises
Toegang gratis

Summiere achtergrondinformatie
Neel Korteweg en Sandra Langereis houden zich – los van elkaar – al vele jaren intensief bezig met Erasmus. Sandra Langereis zag in 2013 een tentoonstelling van Neel Korteweg met Erasmus-portretten en raakte onder de indruk van de volstrekt originele visie van Korteweg op de figuur Erasmus. Jaren later in 2021 koos zij voor de cover van haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’ het schilderij van Neel Korteweg ‘Erasmus in klaprozenhemd’. Samen voeren zij tijdens de opening het gesprek over de parallellen in hun visie op Erasmus. En over het verschil tussen de biograaf die Erasmus met woorden verbeeldt en de kunstenaar die Erasmus met beelden verwoordt. Op 10 juli houdt Sandra Langereis een aparte lezing over de biografie.


Bibliofiele uitgave Zwaar Licht UvA

December 2021 – De Bibliofiele uitgave ‘Zwaar Licht‘ van Neel Korteweg is opgenomen in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam Klaas van der Hoek neemt op 15 december in het Allard Pierson Museum de bibliofiele editie van ‘ Zwaar Licht’ in ontvangst uit handen van Neel Korteweg.
Deze bijzondere uitgave werd in 2019 uitgebracht in een oplage van 25 exemplaren door Gallery Wouter De Bruycker in Antwerpen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling van Neel. De in gerecycled bootstaal gevatte 12 kilo wegende ‘omslag’ bevat een vederlichte bundel met daarin zeven gedichten van toonaangevende Nederlandse en Belgische dichters die reageren op zeven tekeningen van Neel over zwaartekracht.


Neel Korteweg Libris Geschiedenis prijs 2021 Erasmus dwarsdenker Sandra Langereis

November 2021 – Sandra Langereis won 31 oktober de Libris Geschiedenis Prijs 2021 met haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’. De prijs werd overhandigd door de voorzitter van de jury Khadija Arib.
Op de cover van de biografie is het door Neel Kortweg geschilderde portret ‘Erasmus in Klaprozenhemd’ (2014) afgebeeld.

vlnr: Khadija Arib met de bekroonde biografie,
Neel Korteweg, Sandra Langereis