Actueel

Maandag 22 augustus

Vol trots liet ik deze week het allereerste exemplaar van mijn nieuwe boek Zeegezichten aan mijn kunstminnende goede vrienden Dolf en Liesbeth Huijgers zien.

Zeegezichten goede vrienden Dolf en Liesbeth Huijgers
foto Rina Spigt

Zeegezichten zijn profielen van aangespoeld veterwier, door zilverdraad versterkt. Ik noem mijn wierprofielen inkttekeningen van de zee. De 85 zeewierportretten die de laatste zes jaar in de maand september in Normandië aan zee ontstonden, koos ik uit de kring van mensen die sterk in mijn gedachten leven. Het is een ode aan geliefden en naasten, kunstenaars en wetenschappers uit heden en verleden.

Anneke Brassinga schreef bij Zeegezichten het gedicht:
‘De zee spreekt de gezichten toe’

Dit prachtboek vormgeven door Nieck Engelhard en gedrukt door Be Ink zal in november 2022 feestelijk gepresenteerd worden. Daarover binnenkort meer!


Wassenaar dinsdag 26 juli 2022

Uitreiking eerste Dutch independence Award aan president Volodymyr Zelensky

Ik denk nog vaak terug aan die bijzondere middag waarin de onafhankelijkheid van Nederland in 1581 herdacht werd. Aanvankelijk weifelde ik, als overtuigd pacifist, of ik wel een onderdeel kon zijn met een Award ontwerp voor een land dat zo sterk in een oorlog is verwikkeld. Zou de nadeligste vrede niet beter zijn dan de meest rechtvaardige oorlog, dacht ik. Mijn invalshoek bij het ontwerp van een onafhankelijkheidsprijs werd daarom dat ’s lands onafhankelijkheid een wankel evenwicht heeft.

The Joy of Independence
The Joy of Independence, de 1e Dutch Independence Award 2022. Ontwerp © Neel Korteweg 2022. Bronzen kleinplastiek op betonnen grondmonster voorzien van zilveren gegraveerde band.

Toch is mijn perspectief wat betreft de positie van Oekraïne behoorlijk veranderd door de inzichten die ik kreeg die memorabele middag. Zeker door de lezing van de Rusland kenner historicus Hubert Smeets die een helder inzicht gaf in de ontwikkelingen van het huidige Poetin beleid maar vooral door de voordracht van Oekraïense schrijver Andrei Kurkov, die gepassioneerd over zijn bedreigde land sprak. Hij liet mij beseffen hoe wij als kinderen van na de tweede wereldoorlog onze vrijheid zo totaal vanzelfsprekend zijn gaan vinden.

Bij het bekijken van de Award spraken we over een bevrijde geest die vanuit een onzichtbare maar diepe verbinding danst op zijn geboortegrond.

Neel Korteweg met Andrei Kurkov 26 juli 2022
Met Andrei Kurkov 26 juli 2022, Foto Rina Spigt
Ambassadeur van Oekraine MAksym Kononenko
Ambassadeur van Oekraïne in Nederland Maksym Kononenko
neemt de Dutch Independence Award 2022 in ontvangst

Antwerpen zondag 17 juli 2022

Erasmus en zijn geportretteerde vrienden keken verwonderd mee naar het fantastische optreden van de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen, die de portrettentoonstelling ‘Erasmus en de klaproos’ van Neel Korteweg in Antwerpen afsloot.

optreden Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen

‘GIAN GIACOMO CAPROTTI, GELIEFDE VRIEND VAN LEONARDO DA VINCI DRAAGT ZIJN HOED’.
Neel Korteweg 2022 acryl op linnen 60/50 cm.
Erasmus die in 1509 in Rome verbleef zou deze jongeman zeker opgemerkt hebben.

Gian Giacomo Caprotti

Antwerpen zondag 10 juli 2022

Lezing Sandra 10 juli 2022
Sandra Langereis bij schilderij ‘Erasmus laat klaprozen achter’
foto Rina Spigt 10 juli 2022
Lezing Sandra 3 10 juli 2022
Sandra Langereis in de gallery 10 juli 2022
Lezing Sandra Dolf Huijgers 10 juli 2022
Dolf Huijgers bij schilderij ‘Erasmus laat klaprozen achter’ 10 juli 2022

De lezing van Sandra Langereis zondagmiddag jl. in de nieuwe gallery van Wouter De Bruycker in Antwerpen was indrukwekkend. Speciaal voor deze tentoonstelling ‘Erasmus en de Klaproos’ schiep Sandra met haar verhaal een verrassend beeld van de grote humanist en zijn intieme relaties met beminde vrienden. 16 geschilderde portretten en 36 inkttekeningen van Neel vertellen hierover.

De kunstminnende ondernemer Dolf Huijgers vertelde kort iets over de kleine uitgave die hij, samen met zijn vriend de geleerde Erasmus vertaler dr. Jan Bedaux, schreef over het aan Erasmus toegeschreven essay ‘Julius aan de Hemelpoort’. De boekjes werden na afloop aan de aanwezigen uitgereikt.


Antwerpen zondag 3 juli 2022

Antwerpen 3 juli 2022
vlnr Neel Korteweg, dichter Geert Cyriel Tavernier (moderator), Sandra Langereis
foto Rina Spigt

Wat een bijzondere opening van de tentoonstelling ‘Erasmus en de Klaproos’ in de nieuwe gallery van Wouter De Bruycker in Antwerpen: een dialoog tussen de schilder Neel Korteweg en de historicus Sandra Langereis over hetzelfde onderwerp. Beiden bestudeerden tien jaar onafhankelijk van elkaar het werk en de wereld van Erasmus.
Zelden zien we dat literatuur en beeldende kunst elkaar zo versterken.


‘Erasmus en de Klaproos in Antwerpen’

Erasmus laat klaprozen achter zich
Erasmus laat de klaprozen achter zich
© Neel Korteweg 2022 acryl op linnen 30/40 cm

Neel Korteweg exposeert van zondag 3 juli tot en met zondag 17 juli schilderijen en tekeningen van Erasmus en zijn wereld, onder de titel ‘Erasmus en de Klaproos’. In de nieuwe Gallery Wouter De Bruycker, Lange Koepoortstraat 60, 2000 in Antwerpen (open: do/ vrij/ zat/ zo van 11.00 – 18.00 uur en volgens afspraak).

Te zien is het inmiddels beroemde schilderij ‘Erasmus in klaprozenhemd’ (2012), dat Erasmus-biografe Sandra Langereis als cover koos van haar bekroonde biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’.
En ook veel nieuw werk, zoals ‘Erasmus laat klaprozen achter’, ‘Pieter Gillis bij Utopia” en andere vrienden van Erasmus.

Opening op zondag 3 juli om 16.00 uur
Beeldend kunstenaar Neel Korteweg en Erasmus-biografe Sandra Langereis gaan met elkaar in gesprek o.l.v. schrijver / dichter Geert Cyriel Tavernier.
Toegang is gratis

Zondag 10 juli 16.00 uur
Sandra Langereis: een lezing over haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’
Toegang gratis

Zondag 17 juli 16.00 uur
‘Lof der Zotheid’, finissage met surprises
Toegang gratis

Summiere achtergrondinformatie
Neel Korteweg en Sandra Langereis houden zich – los van elkaar – al vele jaren intensief bezig met Erasmus. Sandra Langereis zag in 2013 een tentoonstelling van Neel Korteweg met Erasmus-portretten en raakte onder de indruk van de volstrekt originele visie van Korteweg op de figuur Erasmus. Jaren later in 2021 koos zij voor de cover van haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’ het schilderij van Neel Korteweg ‘Erasmus in klaprozenhemd’. Samen voeren zij tijdens de opening het gesprek over de parallellen in hun visie op Erasmus. En over het verschil tussen de biograaf die Erasmus met woorden verbeeldt en de kunstenaar die Erasmus met beelden verwoordt. Op 10 juli houdt Sandra Langereis een aparte lezing over de biografie.


Bibliofiele uitgave Zwaar Licht UvA

December 2021 – De Bibliofiele uitgave ‘Zwaar Licht‘ van Neel Korteweg is opgenomen in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam Klaas van der Hoek neemt op 15 december in het Allard Pierson Museum de bibliofiele editie van ‘ Zwaar Licht’ in ontvangst uit handen van Neel Korteweg.
Deze bijzondere uitgave werd in 2019 uitgebracht in een oplage van 25 exemplaren door Gallery Wouter De Bruycker in Antwerpen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling van Neel. De in gerecycled bootstaal gevatte 12 kilo wegende ‘omslag’ bevat een vederlichte bundel met daarin zeven gedichten van toonaangevende Nederlandse en Belgische dichters die reageren op zeven tekeningen van Neel over zwaartekracht.


Neel Korteweg Libris Geschiedenis prijs 2021 Erasmus dwarsdenker Sandra Langereis

November 2021 – Sandra Langereis won 31 oktober de Libris Geschiedenis Prijs 2021 met haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’. De prijs werd overhandigd door de voorzitter van de jury Khadija Arib.
Op de cover van de biografie is het door Neel Kortweg geschilderde portret ‘Erasmus in Klaprozenhemd’ (2014) afgebeeld.

vlnr: Khadija Arib met de bekroonde biografie,
Neel Korteweg, Sandra Langereis