Actueel

‘Erasmus en de Klaproos in Antwerpen’

Erasmus laat klaprozen achter zich
Erasmus laat de klaprozen achter zich
© Neel Korteweg 2022 acryl op linnen 30/40 cm

Neel Korteweg exposeert van zondag 3 juli tot en met zondag 17 juli schilderijen en tekeningen van Erasmus en zijn wereld, onder de titel ‘Erasmus en de Klaproos’. In de nieuwe Gallery Wouter De Bruycker, Lange Koepoortstraat 60, 2000 in Antwerpen (open: do/ vrij/ zat/ zo van 11.00 – 18.00 uur en volgens afspraak).

Te zien is het inmiddels beroemde schilderij ‘Erasmus in klaprozenhemd’ (2012), dat Erasmus-biografe Sandra Langereis als cover koos van haar bekroonde biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’.
En ook veel nieuw werk, zoals ‘Erasmus laat klaprozen achter’, ‘Pieter Gillis bij Utopia” en andere vrienden van Erasmus.

Opening op zondag 3 juli om 16.00 uur
Beeldend kunstenaar Neel Korteweg en Erasmus-biografe Sandra Langereis gaan met elkaar in gesprek o.l.v. schrijver / dichter Geert Cyriel Tavernier.
Toegang is gratis

Zondag 10 juli 16.00 uur
Sandra Langereis: een lezing over haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’
Toegang gratis

Zondag 17 juli 16.00 uur
‘Lof der Zotheid’, finissage met surprises
Toegang gratis

Summiere achtergrondinformatie
Neel Korteweg en Sandra Langereis houden zich – los van elkaar – al vele jaren intensief bezig met Erasmus. Sandra Langereis zag in 2013 een tentoonstelling van Neel Korteweg met Erasmus-portretten en raakte onder de indruk van de volstrekt originele visie van Korteweg op de figuur Erasmus. Jaren later in 2021 koos zij voor de cover van haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’ het schilderij van Neel Korteweg ‘Erasmus in klaprozenhemd’. Samen voeren zij tijdens de opening het gesprek over de parallellen in hun visie op Erasmus. En over het verschil tussen de biograaf die Erasmus met woorden verbeeldt en de kunstenaar die Erasmus met beelden verwoordt. Op 10 juli houdt Sandra Langereis een aparte lezing over de biografie.


Bibliofiele uitgave Zwaar Licht UvA

December 2021 – De Bibliofiele uitgave ‘Zwaar Licht‘ van Neel Korteweg is opgenomen in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam Klaas van der Hoek neemt op 15 december in het Allard Pierson Museum de bibliofiele editie van ‘ Zwaar Licht’ in ontvangst uit handen van Neel Korteweg.
Deze bijzondere uitgave werd in 2019 uitgebracht in een oplage van 25 exemplaren door Gallery Wouter De Bruycker in Antwerpen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling van Neel. De in gerecycled bootstaal gevatte 12 kilo wegende ‘omslag’ bevat een vederlichte bundel met daarin zeven gedichten van toonaangevende Nederlandse en Belgische dichters die reageren op zeven tekeningen van Neel over zwaartekracht.


Neel Korteweg Libris Geschiedenis prijs 2021 Erasmus dwarsdenker Sandra Langereis

November 2021 – Sandra Langereis won 31 oktober de Libris Geschiedenis Prijs 2021 met haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’. De prijs werd overhandigd door de voorzitter van de jury Khadija Arib.
Op de cover van de biografie is het door Neel Kortweg geschilderde portret ‘Erasmus in Klaprozenhemd’ (2014) afgebeeld.

vlnr: Khadija Arib met de bekroonde biografie,
Neel Korteweg, Sandra Langereis