Actueel

Bibliofiele uitgave Zwaar Licht UvA

December 2021 – De Bibliofiele uitgave ‘Zwaar Licht‘ van Neel Korteweg is opgenomen in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Conservator Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam Klaas van der Hoek neemt op 15 december in het Allard Pierson Museum de bibliofiele editie van ‘ Zwaar Licht’ in ontvangst uit handen van Neel Korteweg.
Deze bijzondere uitgave werd in 2019 uitgebracht in een oplage van 25 exemplaren door Gallery Wouter De Bruycker in Antwerpen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling van Neel. De in gerecycled bootstaal gevatte 12 kilo wegende ‘omslag’ bevat een vederlichte bundel met daarin zeven gedichten van toonaangevende Nederlandse en Belgische dichters die reageren op zeven tekeningen van Neel over zwaartekracht.


Neel Korteweg Libris Geschiedenis prijs 2021 Erasmus dwarsdenker Sandra Langereis

November 2021 – Sandra Langereis won 31 oktober de Libris Geschiedenis Prijs 2021 met haar biografie ‘Erasmus, dwarsdenker’. De prijs werd overhandigd door de voorzitter van de jury Khadija Arib.
Op de cover van de biografie is het door Neel Kortweg geschilderde portret ‘Erasmus in Klaprozenhemd’ (2014) afgebeeld.

vlnr: Khadija Arib met de bekroonde biografie,
Neel Korteweg, Sandra Langereis


Biografie

Neel Korteweg, geboren in Den Haag is een Nederlands kunstenaar. Ze woont en werkt in Amsterdam. Hoewel zij is opgeleid als beeldhouwer en architect (respectievelijk Rijksakademie van Beeldende Kunsten en Academie van Bouwkunst in Amsterdam), geniet zij vooral bekendheid door haar geschilderde oeuvre: veelal portretten en de menselijke gestalte.

Kortewegs fascinatie voor de kwetsbaarheid van zowel gezichten als lichamen toont een bewegelijke en vrije benadering die zich slecht laat vangen in termen als realistisch of abstract. Haar werk, dat zeker gekenschetst kan worden als figuratief, bezit ook een gelaagdheid die haar oorsprong heeft in zowel de Romantiek als in de twintigste-eeuwse tradities van de abstracte schilderkunst.

Neel Korteweg Zelfportret foto in atelier

Ondanks dat Neel Korteweg vrij zelden met haar werk naar buiten treedt is het wel haar gewoonte om één keer per jaar vrienden en haar verzamelaars uit te nodigen voor een exclusieve atelier tentoonstelling met een specifiek thema. Meestal werk dat ze jaarlijks in Normandië maakt, over een bijzondere reis of over een ontdekking. Altijd begeleid door een door haar geschreven inleiding en vergezeld door unieke optredens van kunstenaars die zij bewondert. Neel Korteweg werkt lange periodes in stilte aan thema’s die haar intrigeren en wacht tot ze wordt uitgenodigd door kunstverzamelaars of musea die op haar weg komen.

Neel Korteweg ateliertentoonstelling
Opening atelier tentoonstelling

Onderwijs

Academie voor Kunst en Industrie Enschede, vakgroep Kunst en Omgeving
Docent / coördinator van de vakgroep Kunst en Omgeving.
Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam
Docent Studium Generale: organisatie en studentenbegeleiding:
Integratie Beeldende Kunst en Landschapsarchitectuur
Academie van Bouwkunst Amsterdam, afdeling Architectuur
Docent ontwerpleer en vormstudie, relatie tussen architectuur en beeldende kunsten
Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven, afdeling Mens en Omgeving
Gastcolleges vormstudie
Tokyo University Gehdai, Japan
Gastcolleges over ‘Sumi-e techniek’ (traditionele inkt schilder methode) voor architecten
Technische Hogeschool Eindhoven, afdeling Bouwkunde
Gastcolleges vormstudies over modulaire systemen