Publicaties

2022 – Zeegezichten

In haar atelier dat uitziet over de oceaan steekt zij een verzilverde draad in het holle wier waarmee het een flexibel snoer vormt dat de aardse zwaartekracht kan weerstaan. Daarna volgt het modelleren van dit wierdraad tot een menselijk profiel en de zoektocht naar datgene wat de uit te beelden persoon karakteriseert. De zeewierportretten die de laatste zes jaar in de maand september in Normandië aan zee ontstonden, koos Neel Korteweg uit de kring van mensen die sterk in haar gedachten leven. Het is een ode aan geliefden en naasten, kunstenaars en wetenschappers uit heden en verleden.
Dichter Anneke Brassinga schrijft: ‘De zee spreekt de
gezichten toe.
Uitgave: Persimmons en Stichting KLAS
ISBN 978-90-909036305-9

Bibliofiele uitgave Zeegezichten

2020 – Onvoorzien

Rina Spigt en Neel Korteweg stellen het boek ‘Onvoorzien’ samen, een liber amicorum, waarin zij terugblikken op de tentoonstelling ‘Zwaar Licht’ in 2019 te Antwerpen en stil staan bij de plotselinge veranderingen en verwachtingen van het Covidjaar 2020. De bibliofiele genummerde en gesigneerde uitgave in cassette is voorzien van een piëzografie.
ISBN 978-90-9034065-4

2019 – Zwaar Licht

Full color Catalogus bij expositie Zwaar Licht van Neel Korteweg in Gallery Wouter De Bruycker te Antwerpen. Korteweg schildert een wereld zonder zwaartekracht en toont de gevolgen daarvan op het menselijk lichaam. D/2019/14-714/01 De bibliofiele uitgave bevat 7 gedrukte tekeningen van Neel Korteweg, 7 gedichten van toonaangevende dichters en een originele tekening van Neel Korteweg. Elk genummerd en gesigneerd exemplaar van deze uitgave is gevat in een houder van geboend scheepsstaalplaat.
ISBN 978 90812 58058

2014 – Ondraaglijk schoeisel

Schoeisel samengeteld uit aangespoeld materiaal, met tekst van Neel Korteweg, Anneke Brassinga en voor deze uitgave geschreven gedicht van Leo Vroman ‘The sea and I’
Bibliofiele uitgave stichting KLAS

Publicatie Ondraaglijk Schoeisel

2014 – Erasmus van Amsterdam

Een geïllustreerde uitgave verschenen bij de tentoonstelling Erasmus van Amsterdam in Museum Amsterdam, de Cromhouthuizen. Neel Korteweg plaatst Erasmus in deze tijd. Inleiding Gerrit Komrij en essays van o.a. Tom van Deel, Paul Mertz, Hans Trapman, Kees Fens, Harm-jan van Dam, Barber van der Pol en Pauline de Bok. Plus een aantal gedichten geschreven bij het Erasmuswerk van Korteweg.
ISBN 978 94 91182 211 NUR 642

Neel Korteweg Bibliofiele uitgave Facing Fools, 2014
Publicatie (pdf) komt herfst/winter 2021 online

2006 – Uit de diepten van de zee duiken nieuwe dieren op

Uitgegeven ter gelegenheid van de tentoonstelling van Neel Korteweg met de gelijknamige titel in de Kunsthal Rotterdam. Over een serie dieren die zijn samengesteld uit aangespoeld materiaal. Neel Korteweg schrijft het voorwoord ‘Zoutvuur’. Rutger Kopland schrijft de inleiding ‘Wat is dat wat ik zie’. De genummerde en gesigneerde bibliofiele uitgave in cassette is voorzien van een losse gesigneerde piëzografie en de DVD, een filmische impressie getiteld ‘Atlantis Zoo’ van Kees van Langeraad.
ISBN 90-73367-31-X

Publicatie Uit de Diepte van de Zee

2001 – Waterland

Een uitgave van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Directoraat Generaal Water. Het boek bevat een overzicht van 10 jaar topografisch werk van Neel Korteweg met een voorwoord van David Luteijn en Ed d’Hondt.

Publicatie Waterland

2001 – Vroeg licht

Thema Vrouwelijk Naakt. Vrouwen geschilderd in het vroege licht, gezien vanuit een ongebruikelijk perspectief en met afstand tot de visie op vrouwelijk naakt waarin de vrouw geïdealiseerd is. Met essays van ondermeer: Hein van Haaren Pauline de Bok, H. J. A. Hofland en Marjoleine de Vos

Bibliofiele Uitgave in cassette met losse grafietdruk
Lithografie en druk Rosbeek

Publicatie Vroeg Licht

1994 – Samples

Samengestelde portretten: details van gezichten van vrienden vormen nieuwe portretten.
Uitgave bij de tentoonstelling ‘Samples’ in het Stedelijk Museum Nijmegen (de Commanderie)
Tekst Gerard Lemmens

Publicatie Samples

1992 – Water-grond

Tien jaar topografische impressies. Ondermeer Rotterdam, De Kop van Zuid, Port of Rotterdam, De tweede Maasvlakte Nijmegen, De Waalsprong.
Nederland als Delta, Ministerie Verkeer en Waterstaat

Tekst David Luteijn en Ed d’Hondt
Bibliofiele uitgave in zg. atlasbinding, Ministerie Verkeer en Waterstaat, Directoraat – Generaal Water

Publicatie Watergrond

1991 – Mozart in Nederland

Er zijn maar weinig portretten bekend van Mozart. Beeldend kunstenaar Neel Korteweg deed onderzoek naar de beeltenis van de wereldberoemde componist. In 1766 verbleef de jonge Mozart – amper 10 jaar oud – gedurende korte tijd in Den Haag en werd tijdens dit bezoek ziek. Korteweg las de brieven van zijn vader, die de ziekte en het herstel van zijn zoon heeft beschreven. Ook bestudeerde zij bestaande portretten van de oudere Mozart. Tijdens deze studie ontstonden verschillende portretten hoe hij er als kind zou hebben uitgezien.

De imaginaire portretten, van de onbekende jonge Mozart werden ingezet voor de documentaire ‘Mozart in Nederland’ van regisseur René van Gijn. 1991 NOS televisie. En tentoongesteld in het Noordbrabants Museum is ‘s Hertogenbosch
Uitgave Stichting KLAS

Publicatie Mozart in Nederland

1983 – ‘De laatste cent van Nederland’

Ontwerp bij de opheffing van de cent. De cent, verdiend met bloed, zweet en tranen, werd aangeboden aan de president van de Nederlandsche Bank Wim Duisenberg. Aangekocht door de Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum Amsterdam.
Publicatie: Nederlandse Bank

Publicatie De Laatste Cent van Nederland

Exposities, een selectie

2022 – Gallery Wouter De Bruycker, Antwerpen

In juli 2022 exposeert Neel Korteweg opnieuw schilderijen en tekeningen over Erasmus en zijn wereld onder de titel ‘Erasmus en de Klaproos’ in de nieuwe Gallery Wouter De Bruycker in Antwerpen. Daar is het schilderij te zien ‘Erasmus in klaprozenhemd’ uit 2012 – beroemd van de cover van de inmiddels bekroonde biografie van Sandra Langereis ‘Erasmus dwarsdenker’, maar ook veel nieuw werk zoals ‘Erasmus laat klaprozen achter’, ‘Pieter Gillis bij Utopia’ en andere vrienden van Erasmus.

2020 – Amphia ziekenhuis, Breda

KortePost

Serie piëzografiën van Neel Korteweg ter overdenking in Coronatijd.

2019 – Gallery Wouter De Bruycker, Antwerpen

Zwaar licht

Kunstverzamelaar Wouter De Bruycker nodigt Neel uit om haar recente werk in Antwerpen te tonen. Korteweg exposeert drie verschillende thema’s in drie galeries: ‘Engelen’ en ‘Demonen’, ‘Zwaartekracht’ en ‘Zeewezens’. Zij schildert een wereld zonder zwaartekracht en toont de gevolgen daarvan op het menselijk lichaam.

2018 – Stedelijk Museum Gouda

Vrouwen van museum Gouda

Tentoonstelling van het werk van vrouwelijke kunstenaars uit de collectie van het museum, o.a Neel Korteweg.

2018 – Museum de Fundatie, Zwolle

Onder Hollandse Helden

Journalist Frenk van der Linden toont o.a. het portret van Hans van Manen door Neel Korteweg.

2017 – Stadsmuseum Woerden

Zie ze kijken!

Overzichtstentoonstelling van 72 portretten uit de periode tussen 1991- 2019. Het museum neemt haar portret van de in Woerden geboren schilder Leo Gestel op in de collectie.

2016 – Historisch Museum Basel

Erasmus MMXVI Schrift als springstof

De zilveren en gouden Erasmusspeld ontworpen door Neel Korteweg worden getoond in het museum.

2016 – Stedelijk Museum Gouda

Erasmus Gouda Conceptus

Museum directeur Gerard de Kleijn vraagt Neel Korteweg om een selectie van haar Erasmus schilderijen te tonen. ‘Erasmus als Jongen‘ wordt aangekocht voor de museumcollectie. Korteweg schildert voor deze expositie ‘Luther met de Gele Ring’, een verwijzing naar het antisemitisme in de Middeleeuwen.

2015 – Museum De Mesdagcollectie, Den Haag

Strandgasten

De directie nodigt Neel Korteweg uit om kleinplastiek en piëzografieën te exposeren. In de tuin wordt haar in aluminium gegoten plastiek de ’Determinator’ geplaatst.

2013 – Museum Amsterdam Cromhouthuizen

Erasmus van Amsterdam

10 jaar lang deed Neel Korteweg research naar de figuur Erasmus in Basel (Zwitserland), Jakarta (Indonesië), Coutainville (Normandië) en Amsterdam. In 2013 nodigt Museum Amsterdam haar uit in de historische Cromhouthuizen (1660) voor een tentoonstelling over Erasmus met een keuze uit tekeningen, schilderijen en piëzografieën die het gedachtegoed van de humanist in deze tijd plaatst. Korteweg maakt een kunstenaarsfilm in Basel: ‘Stroom der Zotheid’ en regisseur Kees van Langeraad een filmische impressie van het werk.

2010 – Erasmushuis Jakarta Indonesië

Pameran Facing Fools, serie tekeningen, onder meer ‘Erasmus in Indonesië’

Directeur van het Erasmushuis in Indonesië Paul Peters nodigt Korteweg uit om een selectie Erasmus tekeningen in Jakarta te exposeren. De tentoonstelling ‘ Pameran Facing Fools’ in het Erasmushuis wordt geopend door Gerrit Komrij.

2008 – Noord-Brabants Museum, ’s Hertogenbosch

Muziek gespeeld en verbeeld

Het museum toont de grote piëzografie van de Jonge Mozart van Neel Korteweg.

2006 – Kunsthal Rotterdam

Uit de diepte van de zee duiken nieuwe dieren op

Op uitnodiging van Wim Pijbes toont Neel Korteweg nieuwe dieren piëzografieën in de grote zaal van de Kunsthal. Jonge dansers van Het Nationale Ballet openen de expositie. Regisseur Kees van Langeraad maakt een korte film: Atlantis Zoo

2004 – Provinciehuis Zuid Holland, Den Haag

Het Provinciehoofd

Tentoonstelling 10 jaar topografische impressies van Neel Korteweg. De tentoonstelling wordt geopend door de commissaris van de koningin Jan Franssen.

2001 – Stedelijk Museum Gouda

Vroeg licht

Directeur van het Marjolein van den Assem vraagt Neel Korteweg voor een solo expositie met het thema Vrouwelijk Naakt. De staande vrouwen op linnen geschilderd zijn gezien vanuit een ongebruikelijk perspectief.

Exposities vanaf 2000

2000 Muziektheater Amsterdam. De jonge Mozart.
Tentoonstelling van de serie tekeningen van een onbekende jonge Mozart in de lounge van het theater.
1995 Maritiem Museum Rotterdam. Tentoonstelling van schetsen en ontwerpen over de havengebieden van Rotterdam. Directeur Haveninnovatie Rotterdam. Koos van den Steenhoven opent de tentoonstelling.
1994 Stedelijk Museum Nijmegen. Samples. Het Museum de Commanderie: tentoonstelling van ‘Samples’, portretten die zijn samengesteld uit onderdelen van verschillende personen. Directeur Gerard Lemmens schrijft over het werk en stelt de catalogus ‘Samples’ samen.
1993 Nederlands Architectuurinstituut. Planologische hallucinaties
Het Nederlands Architectuurinstituut NAI toont ideeën van ontwerpers die zich verdiepten in de toekomstige inrichting van Nederland o.a. met de schetsen van Neel Korteweg over de nog te bouwen uitbreidingen op de Kop van Zuid in Rotterdam. Henk J. Hofland opent de tentoonstelling.
1993 Galerie Luce Van Rooy, Amsterdam. Bird eye. Architect Ben van Berkel en Neel Korteweg tonen schetsen en ontwerpen voor de nieuwe Stadsontwikkeling van Rotterdam. Riek Bakker opent de tentoonstelling.
1991 Stedelijk Museum Nijmegen. Het portret van burgemeester Ien Dales. Expositie in de commanderie van St Jan, van de serie portretten van minister Ien Dales. In opdracht van de gemeente Nijmegen.
1991 Vance Kondon, Amsterdam. Portraits De Amerikaanse kunstverzamelaar Vance Kondon nodigt Neel Korteweg uit voor een tentoonstelling van portretten in zijn gallery aan de Prinsengracht in Amsterdam. Hij neemt een aantal van haar portretten, tekeningen en pastels op in zijn kunstcollectie. Zijn totale verzameling is in 2011 aan het San Diego museum geschonken.
1986 Museum Oostende. Europaprijs voor de schilderkunst. Neel Korteweg wint met haar op papier geschilderde Vrouw in Rood met Hond de publieksprijs.